První skupina pedagogů skončila

Se závěrem roku 2012 dospělo do cíle 8 skupin účastníků 1. části projektu „Moderní učitel a multimedia“, který naše zařízení v současné době realizuje. Během podzimu se pedagogové účastnili naplánovaných setkání, na jejichž programu bylo seznamování s multimediální technikou, pronikání do tajů její obsluhy i následné využívání ve výuce. A protože je projekt určen pro celý jihočeský region, setkávali se lektoři s účastníky

  • modulu „Interaktivní tabule“ na školách v Bělčicích, Blatné, Českých Budějovicích, Dačicích, Táboře a Zlivi
  • modulu „Digitální fotografie“ v Českých Budějovicích
  • modulu „Odpovědní systémy“ v Českém Krumlově.

Současně s výukou v jednotlivých modulech byl vytvořen „výukový portál“, na něž jsou ukládány materiály vytvořené a používané projektovými lektory. Je k dispozici každému, kdo si potřebuje oživit, doplnit či jenom upřesnit poznatky získané během společné práce ve skupinách.

A jaký byl závěr projektového programu? Ne, tentokrát žádná konference, žádné prezentace ani závěrečné práce. Závěr byl totiž stejně praktický a ve výuce využitelný jako všechny další aktivity v rámci tohoto projektu. Tečku za zvládnutí modulu udělaly dumy vytvořené během závěrečných setkání a za odborné asistence příslušného lektora. A jejich přednosti? Věcná i technická správnost, vytvoření kvalitního vzoru pro další tvorbu a možnost konzultovat správnost vlastních nápadů.

Nezbývá tedy než prvním projektovým účastníkům poblahopřát ke zvládnutí dalšího kroku na cestě za zvyšováním informačních a technických kompetencí a popřát, aby jejich nové metodické postupy našly tu správnou odezvu u jejich žáků.